Κλιντ Ίστγουντ: Από τα γουέστερν – σπαγγέτι στο Όσκαρ σκηνοθεσίας

Ο Κλιντ Ίστγουντ είναι άλλο ένα λαμπρό παράδειγμα πασίγνωστου ηθοποιού που πέρασε πίσω από την κάμερα και σκηνοθέτησε με επιτυχία σημαντικές ταινίες της παγκόσμιας κινηματογραφικής κληρονομιάς.

Στην αρχή της καριέρας του ο Κλιντ Ίστγουντ πήρε κάποιους μικρούς ρόλους σε ταινίες μικρού προϋπολογισμού, χωρίς όμως να πετύχει ιδιαίτερη αναγνωρισιμότητα, και η εταιρεία παραγωγής Universal δεν ανανέωσε το συμβόλαιό του.

Άνθρωπος χωρίς Όνομα και Dirty Harry

Τότε όμως του προτάθηκε ένας ρόλος που έμελλε να αποβεί σημαντικός για τη συνέχεια της καριέρας του. Ο Ιταλός σκηνοθέτης Σέρτζιο Λεόνε του πρότεινε να πρωταγωνιστήσει σε μια ταινία χαμηλού προϋπολογισμού με τίτλο «Για μια χούφτα δολάρια», ένα σκοτεινό γουέστερν εκδίκησης.

Η ταινία γνώρισε παγκόσμια επιτυχία εγκαινιάζοντας ένα νέο υπο-είδος, τα λεγόμενα «σπαγγέτι-γουέστερν», από την εθνικότητα του σκηνοθέτη. Ο Κλιντ Ίστγουντ έπαιξε σε άλλες δύο ταινίες του Σέρτζιο Λεόνε, και αυτές επιτυχημένες και με υψηλές εισπράξεις σε όλο τον κόσμο, το «Μονομαχία στο Ελ Πάσο» και «Ο Καλός, ο κακός και ο άσχημος».

Με τα χρήματα που κέρδισε από τη συμμετοχή του στα σπαγγέτι-γουέστερν, ο ηθοποιός κατάφερε να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα και να σκηνοθετήσει την πρώτη του ταινία, το «Η νύχτα της εκδίκησης», που πήρε καλές κριτικές αλλά γνώρισε μέτρια εισπρακτική επιτυχία.

Μετά τον «Άνθρωπο χωρίς όνομα», όπως λεγόταν ο χαρακτήρας που έπαιζε στις ταινίες του Σέρτζιο Λεόνε, ο Κλιντ Ίστγουντ, έπαιξε άλλον έναν εμβληματικό ρόλο. Υποδύθηκε τον επιθεωρητή Κάλαχαν ή αλλιώς Dirty Harry, σε τέσσερις ταινίες που σκηνοθέτησε ο Ντον Σίγκελ.

Παράλληλα συνέχισε να σκηνοθετεί ταινίες που ύμνησαν οι κριτικοί. Μεταξύ αυτών το «Bird», μια βιογραφία του τζαζίστα Τσάρλι Πάρκερ, και το «Οι ασυγχώρητοι», ένα γουέστερν που κέρδισε τέσσερα Όσκαρ, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερης Σκηνοθεσίας.

Υποψηφιότητες για Όσκαρ είχαν επίσης τα «Μυστικό Ποτάμι» και «Γράμματα από την Ιβοτζίμα», ενώ το «Million Dollar Baby» κέρδισε δύο χρυσά αγαλματάκια, Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερης Σκηνοθεσίας, το 2004.