Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ μπροστά και πίσω από την κάμερα

O Ρόμπερτ Ρέντφορντ έχει πλέον κλείσει τα 83 του χρόνια και ανακοίνωσε ότι το «Ο κύριος και το όπλο», που βγήκε στις αίθουσες το 2019, είναι η τελευταία του ταινία ως ηθοποιού.

Με 78 ταινίες σε σινεμά και τηλεόραση στο ενεργητικό του, σύμφωνα με το IMDB, έχει κάνει μια καριέρα που πολλοί θα ζήλευαν και σίγουρα τον αδικεί το γεγονός ότι έχει μόνο μια υποψηφιότητα ως ηθοποιός στα βραβεία Όσκαρ, το 1972 για το «Κεντρί», όπου συμπρωταγωνιστούσε με τον Πολ Νιουμαν.

Δεν σταματά τη σκηνοθεσία

Ο εμβληματικός Αμερικανός καλλιτέχνης πάντως δεν δήλωσε πουθενά ότι σκοπεύει να σταματήσει να σκηνοθετεί ταινίες. Και δικαιολογημένα, καθώς ως σκηνοθέτης έλαβε το μοναδικό Όσκαρ της καριέρας του, για τη σκηνοθεσία της ταινίας «Συνηθισμένοι Άνθρωποι» του 1981, όπου έκανε το ντεμπούτο του πίσω από την κάμερα.

Έλαβε ακόμη ένα τιμητικό Όσκαρ για το σύνολο της καριέρας του το 2002, ενώ είχε άλλη μια υποψηφιότητα για το «Κουίζ Σόου», το οποίο ήταν επίσης υποψήφιο για Καλύτερη Ταινία, το 1994. Ορισμένοι μάλιστα τη θεωρούν ως την καλύτερη ταινία του, αν και δεν είχε την ανάλογη πορεία από πλευράς εισπράξεων στα ταμεία των αιθουσών.

Ο «Γητευτής των Αλόγων» εντάσσεται στη χαρακτηριστική θεματογραφία του Ρόμπερτ Ρέντφορντ ως σκηνοθέτη: Διαταραγμένες οικογενειακές σχέσεις, υπέροχα φυσικά σκηνικά και παραδοσιακή αφήγηση. Τα άνυδρα τοπία του Νέου Μεξικού κυριαρχούν και στην ταινία «Μιλάγκρο, η γη της σύγκρουσης», που αναφέρεται στη σύγκρουση αγροτών και γαιοκτημόνων.

Στο φιλμ «Ο Κανόνας της Σιωπής», του 2012, ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ σκηνοθετεί τον εαυτό του ως ακτιβιστή και πρώην μέλος των Velvet Underground το οποίο έχει εξαφανιστεί για να μη συλληφθεί από το FBI με την κατηγορία του φόνου.

Πέρα από τη μεγάλη καριέρα του μπροστά και πίσω από την κάμερα, ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ θα μείνει στην ιστορία του κινηματογράφου και ως ιδρυτής του Φεστιβάλ του Σάντανς, του κυριότερου φεστιβάλ εναλλακτικού κινηματογράφου των ΗΠΑ.