Ο Όρσον Γουέλς έγραψε ιστορία με τον «Πολίτη Κέιν»

Δεν θα μπορούσαμε να αναφερθούμε σε σπουδαίους ηθοποιούς που έκαναν καριέρα και ως σκηνοθέτες, χωρίς να μιλήσουμε για τον ανυπέρβλητο Όρσον Γουέλς, που έγραψε ιστορία στον κινηματογράφο κυρίως με την εμβληματική ταινία «Πολίτης Κέιν» του 1941.

Ο Όρσον Γουέλς ήταν μόλις 26 ετών όταν γύρισε την ταινία αυτή που επαναπροσδιόρισε πολλές έως τότε αντιλήψεις για την Έβδομη Τέχνη. Πριν από αυτή, ο Γουέλς είχε ήδη αποκτήσει φήμη ως θεατρικός ηθοποιός και ραδιοφωνικός παραγωγός.

Μάλιστα, το πασίγνωστο αμερικανικό περιοδικό Time τον είχε προβάλει στο εξώφυλλό του το 1938, μετά τη θρυλική ραδιοφωνική εκπομπή όπου διάβασε αποσπάσματα από τον «Πόλεμο των Κόσμων», ένα μυθιστόρημα του Χέρμπερτ Τζορτζ Γουέλς, που αναφέρεται σε μια επίθεση των εξωγήινων στη Γη. Ήταν τόσο πειστικός ο Όρσον Γουέλς στην εκπομπή αυτή, που οι ακροατές στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής βγήκαν στους δρόμους, νομίζοντας ότι ακούνε ένα πραγματικό ρεπορτάζ.

Καταστροφικές κριτικές

Παρά τη μεγάλη καλλιτεχνική αξία του, ο «Πολίτης Κέιν» εισέπραξε πολύ αρνητικές κριτικές, γιατί παρουσίαζε ένα καθόλου κολακευτικό πορτρέτο του Γουίλιαμ Ράντολφ Χερστ, ενός μεγιστάνα της εποχής που είχε στην ιδιοκτησία του πολλά μέσα ενημέρωσης, τα οποία «έθαψαν» την ταινία, ενώ πολλές αίθουσες αρνήθηκαν να την προβάλλουν.

Ο Όρσον Γουέλς, με τον ιδιόρρυθμο χαρακτήρα του, υπέστη τις συνέπειες αυτής της αρνητικής υποδοχής σε όλη την υπόλοιπη καριέρα του. Τα μεγάλα στούντιο δεν τον εμπιστεύτηκαν ποτέ και οι συναρπαστικές ταινίες που γύρισε τα επόμενα 45 χρόνια ήταν χαμηλού προϋπολογισμού.

Σε ταινίες όπως «Ο κύριος Αρκαντίν», «Άρχων του Κακού», «Οι καμπάνες του μεσονυχτίου», «Μάκβεθ», «Οθέλλος», «Η κυρία από τη Σαγκάη» κ.ά. πρωταγωνιστεί ο ίδιος και παίζει κατά κάποιο τρόπο τον εαυτό του, προβάλλοντας την πληθωρική περσόνα του.

Για να χρηματοδοτήσει την ακόρεστη προσωπική του ζωή, ο Όρσον Γουέλς δέχτηκε πολλές προτάσεις συμμετοχής ως ηθοποιός σε ταινίες άνισης καλλιτεχνικής αξίας, τις οποίες αποδεχόταν ανεξέλεγκτα.

Προς το τέλος της ζωής του ο Όρσον Γουέλς άρχισε να θυμίζει παρωδία του εαυτού του. Εξαιρετικά παχύς, είχε φτάσει να ζυγίζει 180 κιλά και συχνά εμφανιζόταν δημοσίως μεθυσμένος.