Πασίγνωστοι ηθοποιοί και ταυτόχρονα μεγάλοι σκηνοθέτες

Είναι πασίγνωστοι από τους κινηματογραφικούς τους ρόλους, αλλά οι καλλιτεχνικές τους ευαισθησίες τούς οδήγησαν από την άλλη πλευρά της κάμερας, όπου διέπρεψαν και ως σκηνοθέτες, παράγοντας εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ταινίες. Θα γνωρίσουμε μερικούς από αυτούς στα άρθρα που ακολουθούν.

Ο Τσάρλι Τσάπλιν καταφέρνει να συγκινεί ακόμη και σήμερα το κινηματογραφικό κοινό και είναι σίγουρα ο διαχρονικότερος ηθοποιός της εποχής του βωβού, καθώς η χαρακτηριστική φιγούρα του Σαρλό παραμένει αναγνωρίσιμη και στην εποχή μας.

Η καριέρα του Γούντι Άλεν κρατά πάνω από 50 χρόνια και μας έχει συνηθίσει σε μία ή δυο νέες ταινίες το χρόνο. Εκτός από σκηνοθέτης και ηθοποιός υπογράφει το σενάριο και πολλές φορές τη μουσική.

Με την αμοιβή του για το ρόλο του «Άνθρωπου χωρίς Όνομα» στα γουέστερν-σπαγγέτι που γύρισε ο Σέρτζιο Λεόνε, ο Κλιντ Ιστγουντ χρηματοδότησε την πρώτη του ταινία, «Η νύχτα της εκδίκησης», κάνοντας πραγματικότητα το όνειρό του να ασχοληθεί με τη σκηνοθεσία.

Πλήρωσε την επιτυχία του

Ο Όρσον Γουέλς τα έβαλε με έναν μεγιστάνα του Τύπου της εποχής στην εμβληματική πρώτη ταινία του, τον «Πολίτη Κέιν», που γύρισε σε ηλικία μόλις 26 ετών, και το πλήρωσε με την καριέρα του, καθώς τα μεγάλα στούντιο αρνήθηκαν να τον χρηματοδοτήσουν.

Ο Τσάκι Τσαν έζησε μια ταραχώδη ζωή και πάλεψε πολύ για να μπορέσει να καταξιωθεί διεθνώς. Τελειομανής στις ταινίες του, κάποια φορά γύρισε μια απλή σκηνή όπου έπρεπε να κλωτσήσει μια μπάλα… 2.900 φορές, μέχρι να μείνει ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα.

Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ έκλεισε τα 83 του χρόνια και ανακοίνωσε ότι αποσύρεται πλέον από την ηθοποιία, έχει ακόμη σχέδια για να σκηνοθετήσει ταινίες όμως και δεν σκοπεύει να σταματήσει να το κάνει.