Τι οδήγησε τον Γούντι Άλεν να σκηνοθετήσει τον… εαυτό του;

Έχετε κάθε δικαίωμα να μη γνωρίζετε ποιος είναι ο Allan Stewart Konigsberg, αν και πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς και σκηνοθέτες στην ιστορία της Έβδομης Τέχνης. Ο Γούντι Άλεν άλλαξε το ονοματεπώνυμό του στην ηλικία των 17 ετών, όταν άρχισε την καριέρα του ως κειμενογράφος για γνωστούς κωμικούς της εποχής, ενώ άρχιζε να εμφανίζεται και σε παραστάσεις stand-up comedy. Τότε διαμόρφωσε και τα στερεότυπα που τον χαρακτηρίζουν ως ηθοποιό, τη χαρακτηριστική νευρωτική φλυαρία, τον αυτοσαρκασμό, τις αναφορές στην εβραϊκή κουλτούρα του κ.λπ.

Ο μεγάλος αυτός δημιουργός στράφηκε στη συνέχεια στο θέατρο και έγραψε πολλά έργα που ανέβηκαν στο Μπροντγουέι, μεταξύ των οποίων και το «Play it again Sam», στο οποίο έκανε μια σύντομη εμφάνιση. Από εκεί και πέρα αρχίζει η στενή σχέση του Γούντι Άλεν με το σινεμά. Έγραψε το σενάριο για το «What’s new Pussycat?», αλλά όπως μαρτυρούν δημοσιεύματα του Τύπου της εποχής, δεν έμεινε καθόλου ικανοποιημένος με το τελικό αποτέλεσμα κάτι που τον οδήγησε στην απόφαση να αρχίσει να σκηνοθετεί ο ίδιος όλα τα σενάριά του εφεξής.

Εκτός από σκηνοθέτης και ηθοποιός, ο Γούντι Άλεν έχει γράψει και το σενάριο για πολλές από τις ταινίες του, σε μια καριέρα που κρατάει πάνω από 50 χρόνια και του έχει αποδώσει τέσσερα Όσκαρ, τρία για πρωτότυπο σενάριο για τις ταινίες «Η Χάνα και οι αδελφές της», «Μεσάνυχτα στο Παρίσι» και «Νευρικός Εραστής» και ένα για τη σκηνοθεσία της τελευταίας ταινίας.

Στο στόχαστρο του #MeToo

Παρά το πλούσιο έργο τού Γούντι Άλεν και τη μοναδική συνεισφορά του στον παγκόσμιο κινηματογράφο, έχει βρεθεί στο στόχαστρο του κινήματος #MeToo το τελευταίο διάστημα, μετά τις παλιότερες καταγγελίες της θετής κόρης του Ντίλαν Φάροου για σεξουαλική παρενόχληση όταν εκείνη ήταν επτά ετών.

Μάλιστα είναι πολλοί οι ηθοποιοί που έχουν δουλέψει μαζί του, οι οποίοι αποκήρυξαν αυτόν τον μεγάλο δημιουργό με το μοναδικό χιούμορ και δήλωσαν ότι μετάνιωσαν που δούλεψαν μαζί του, μεταξύ των οποίων η Ρεμπέκα Χολ, ο Τιμοτέ Σαλομέ, η Μίρα Σορβίνο κ.ά.