Τσάκι Τσαν: Ηθοποιός, σκηνοθέτης και… κασκαντέρ!

Ο Τσάκι Τσαν έζησε μια μυθιστορηματική ζωή και πάλεψε πολύ για να πετύχει, καταφέρνοντας με απίστευτα σκληρή δουλειά να φτάσει ψηλά στο κινηματογραφικό στερέωμα.

Ήταν πολύ κακός μαθητής και ο πατέρας του τον έγραψε στη Σχολή Όπερας στην ηλικία των 7 ετών. Σε αυτή την εξαιρετικά απαιτητική σχολή έκανε καθημερινά προπόνηση στα ακροβατικά, τις πολεμικές τέχνες, τον χορό και τη μουσική, αποκτώντας πολύτιμα εφόδια για τη μετέπειτα καριέρα του. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν διδάχθηκε ποτέ γραφή και ανάγνωση, κι ενώ μιλάει επτά γλώσσες, δυσκολεύεται ακόμη και σήμερα να γράψει στα Κινεζικά, τη μητρική του γλώσσα.

Ο Τσάκι Τσαν εμφανίστηκε σε μικρούς ρόλους στο σινεμά από την ηλικία των 8 ετών, αλλά το ντεμπούτο του το έκανε ως ενήλικας στην εμβληματική ταινία «Οι ματωμένες γροθιές του καράτε», όπου ήταν ένας απλός κομπάρσος, ο οποίος μάλιστα σε μια σκηνή τρώει… πολύ ξύλο από τον Μπρους Λι, που πρωταγωνιστούσε και βρισκόταν τότε στο απόγειο της καριέρας του.

Καράτε με χιούμορ

Μετά το θάνατο του Μπρους Λι, το 1973, ο Τσάκι Τσαν γύρισε κάποιες ταινίες χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, όμως αποφάσισε να βάλει γερές δόσεις χιούμορ στους καρατερίστικους ρόλους του και τότε το κοινό άρχισε να τον λατρεύει. Ταινίες όπως «Το Φίδι στα Νύχια του Αετού» και «Γυαλιά Καρφιά στην Άπω Ανατολή» τον έκαναν διεθνώς διάσημο και αναγνωρίσιμο ως ηθοποιό.

Όμως ο δαιμόνιος καρατερίστας δεν άργησε να στραφεί προς τη σκηνοθεσία των ταινιών όπου εμφανιζόταν. Προσπάθησε να βγει από τα σύνορα της Κίνας με αγγλόφωνες ταινίες, κάτι που κατάφερε πολύ αργότερα με την ταινία «Αλεξίσφαιροι Ντέτεκτιβ», το 1995.

Είναι γνωστό ότι ο Τσάκι Τσαν γυρίζει ο ίδιος τις επικίνδυνες σκηνές στις ταινίες του και δεν τον ντουμπλάρει κασκαντέρ. Είναι τόσο τολμηρά και ριψοκίνδυνα αυτά που κάνει, ώστε καμιά ασφαλιστική εταιρεία δεν δέχεται να τον ασφαλίσει.

Είναι επίσης απίστευτα τελειομανής και δεν σταματά να γυρίζει πριν να είναι απολύτως ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα.